Stravos
Image default
Onderwijs

Kunsteducatie: het verschil tussen de basisschool en de middelbare school

Een brede kennismaking met kunst en cultuur

Kunsteducatie is belangrijk voor kinderen van alle leeftijden. Thuis komen ze lang niet altijd in aanraking met verschillende uitingsvormen van kunst en cultuur. Door dit op school aan te bieden, heeft ieder kind een gelijke kans om deel te nemen aan een breed aanbod van culturele en kunstzinnige activiteiten. Mede daarom is natuurlijk ook het vak Culturele Kunstzinnige Vorming in het leven geroepen. Natuurlijk zijn er wel verschillen tussen kunstonderwijs op de basisschool en kunstonderwijs op de middelbare school.

Spelenderwijs aan de slag met kunst

In het basisonderwijs ligt de nadruk echt op kennismaken. Meestal gebeurt dit spelenderwijs. Kinderen leren om kunstvormen te gebruiken om uiting te geven aan wat ze denken of voelen. Natuurlijk leren ze ook om goed naar elkaar te kijken en luisteren. Daarbij is het belangrijk dat ze de verschillende onderdelen van cultuur die deel uitmaken van hun leefwereld voorbij zien komen. Zo kunnen ze makkelijker duiden wat ze om zich heen allemaal zien gebeuren. Beelden, woorden, muziek, spel, beweging, digitale media en ook techniek: het is belangrijk dat kinderen op jonge leeftijd alles al een keer voorbij zien komen. Natuurlijk is het ook leuk om er af en toe een keer één kunstvorm uit te pakken en wat meer de diepte in te gaan. Bijvoorbeeld met een schooldag die helemaal in het teken staat van een dansproject.

Tijd voor analyse en reflectie

Op de middelbare school komt dan stapje voor stapje meer ruimte voor analyse en reflectie. De leerlingen zijn er dan al aan gewend om bezig te zijn met kunst en cultuur en zijn er nu bijvoorbeeld aan toe om kunstuitingen te gebruiken als spiegel. Binnen de kunsteducatie leren ze om naar zichzelf te kijken en hun eigen plek in de samenleving te duiden. Dit zie je bijvoorbeeld heel goed bij het cultureel zelfportret. Dit is dan ook niet voor niets een verplicht onderdeel van het vak CKV en komt op verschillende momenten terug. Naar boven

https://www.kleinkunstig.nl