Stravos
Image default
Beauty en verzorging

Feiten en fabels over puistjes en acne

Lees hier enkele interessante fabels en feiten over acne. Wil je direct meer weten? Bekijk dan AcneShop.nl.

Allereerst zeggen veel mensen vaak dat het een kwestie is van eroverheen groeien. Dit is niet zo. Het is zeer belangrijk om acne gelijk goed aan te pakken, want anders kan het steeds erger worden en heb je kans dat je of je zoon/dochter straks met littekens zit.

Daarnaast wordt vaak gezegd dat je van chocola puistjes krijgt. Maar is dat eigenlijk wel zo? Uit onderzoek is gebleken dat voeding deels een rol speelt. Het is een feit dat voeding je bloedsuikerspiegel sterk beïnvloedt en acne dus kan verergeren. Chocola, maar dus ook koek, snoep, taart en chips zijn goede voorbeelden hiervan. Maar uit onderzoek blijkt dat ‘vet’ eten vrijwel géén invloed op acne heeft. Wel is het weer zo dat als je veel in een vettige omgeving bent, bijvoorbeeld in een snackbar/keuken, dit wel invloed kan hebben.

Er wordt ook wel eens gezegd dat acne besmettelijk is. Dit is niet waar. Acne is niet besmettelijk. Acne is de reactie van het lichaam op de P. acnes bacteriën, of door een verhoogde talgproductie. Je kunt dus geen acne krijgen van iemand anders en je kunt er ook geen anderen mee besmetten.

Een feit is dat je je puistjes echt niet uit moet knijpen. Als je dit doet, kan het ervoor zorgen dat je meer ontstekingen krijgt en het kan uiteindelijk zelfs littekens geven, waar je eigenlijk heel moeilijk vanaf komt. Dus knijp de puistjes niet zelf uit.

Ook tandpasta wordt weleens aangeraden om te gebruiken als goed middel tegen puistjes. Dit is niet bewezen en vaak irriteert de tandpasta de huid alleen maar en kan het ook zorgen voor weer nieuwe puistjes. Het is dus beter om de puistjes gewoon met rust te laten, of anders naar een schoonheidsspecialist of huisarts te gaan.

Wel een feitje dat vaak gehoord wordt, is dat acne erfelijk is. Dit is helaas wel het geval. Het gen voor het ontstaan van acne is nog niet gevonden, maar het blijkt wel dat het vaak in je familie zit. Dus als een van je ouders vroeger veel last heeft gehad van acne, is de kans best groot dat je hier zelf ook last van zal krijgen. Gelukkig zijn er wel de mogelijkheden om ervoor te zorgen dat je het zo goed als kan onder controle krijgt. Neem hiervoor ook eens een kijkje op onze homepage.

https://www.stravos.nl/beauty-en-verzorging/