Stravos
Image default
Zakelijke dienstverlening

Rentetarieven – Hoe ze werken

Wat betekent “interest”? Rente betekent geld dat door de ene partij aan een andere partij wordt betaald. Dit kan zijn omdat de lener meer wil lenen dan hij beschikbaar heeft en geld van iemand anders moet ophalen; of omdat de geldschieter ermee instemt hem wat geld te lenen tegen een afgesproken prijs. Als de lener zijn schuld terugbetaalt binnen de termijn die in het contract tussen hen is vastgelegd, is er geen verdere verplichting aan beide zijden. Als de lener het geleende bedrag echter niet terugbetaalt, moet de geldschieter het geleende teruggeven plus eventuele extra verschuldigde bedragen als compensatie voor het niet hebben ontvangen van de volledige terugbetaling toen deze oorspronkelijk was beloofd. Deze extra bedragen worden “rente” genoemd. Ze vertegenwoordigen de kosten die de geldschieter heeft gemaakt om de lener toe te staan de terugbetaling van zijn schuld uit te stellen. 

Rentetarieven – Hoe ze werken

De in rekening gebrachte rente hangt van twee dingen af: ten eerste of de lening vast of variabel is en ten tweede de looptijd van de lening van bijvoorbeeld ING. Vaste leningen omvatten meestal een eenmalige betaling die constant blijft gedurende de looptijd van de lening. Met variabele leningen kunnen leners regelmatige betalingen over meerdere jaren doen, maar deze betalingen nemen elk jaar toe tot het einde van de looptijd van de lening, waarna het resterende saldo onmiddellijk opeisbaar wordt zonder verdere kosten.

Hypotheekrentecalculator

Zoek uit voor welk type hypotheek u in aanmerking komt op basis van uw huidige inkomen, kredietscore, aanbetalingsgrootte en andere factoren. Gebruik een calculator om te zien hoeveel u kunt besparen met verschillende soorten hypotheken.

Rente op hypotheekleningen: laag of hoog?

Woningleningen zonder aanbetaling zijn beschikbaar voor mensen die het zich nu niet kunnen veroorloven om onroerend goed te kopen, maar hulp nodig hebben bij het afbetalen van hun schuld. Leer meer over het maken van uw eerste vastgoedinvestering vandaag!