Stravos
Image default
Woning en Tuin

Het gemak van PVC vloeren

Een PVC vloer is prijstechnisch een uitstekende keus. Wie op zoek is naar een goede maar goedkope variant zal door te kiezen voor PVC gegarandeerd slagen. Meestal ben je goedkoper uit dan wanneer er een laminaat vloer wordt aangeschaft. Door te kiezen voor een vloer met een kliksysteem hoef je geen professionele vloerenleggers in te huren. Het kliksysteem werkt heel eenvoudig, zodat je de vloer zelf kunt leggen. Wie wat meer geld reserveert kan kiezen uit de betere kwaliteit PVC vloeren. Die hebben een dikkere toplaag. Ze zijn beter bestand tegen intensief gebruik en kunnen het mooist worden gelegd door ze op de ondergrond te lijmen.

Voor- en nadelen van een PVC vloer lijmen

PVC vloeren lijmen heeft voor- en nadelen. Gelijmde PVC vloeren zijn stabieler dan vloeren met het kliksysteem. Ze blijven tientallen jaren goed vastliggen en kunnen uitstekend worden gebruikt op een ondergrond met vloerverwarming. Gelijmde vloeren zien er prachtig afgewerkt uit als ze goed zijn gelegd. Het leggen zelf is echter soms een enorme klus, die je niet zelf kunt uitvoeren. Want het is cruciaal dat de ondergrond vlak is. Als dat niet zo is zal de vloer eerst moeten worden geëgaliseerd. Een vloer lijmen op een niet vlakke ondergrond is lelijk. Bovendien zal de lijm op den duur dan loslaten.

Veel keus uit kleuren en motieven

PVC kan worden gemaakt in vrijwel elke kleur of kleurmotief. Je kunt een PVC vloer dus in elk soort interieur gebruiken. Het maakt niet uit of je een lichte en strak ontworpen ruimte hebt, waar een gewaagde kleur vloer in moet komen, of een rustieke ruimte die vraagt om een eikenhouten vloermotief. Met PVC is alles te maken, zelfs de houtnerf kan in een houten vloermotief worden gemaakt. Er zit uiteraard wel het nodige prijsverschil in de verschillende motieven.

Aandachtspunten

Ondanks de brede inzetbaarheid van een PVC vloer zijn er situaties waarin je beter voor een ander type vloer kunt kiezen. De PVC toplaag is bijvoorbeeld niet bestand tegen hoge temperaturen. Een vloerverwarming is geen probleem, maar als er langdurig direct zonlicht op de vloer komt, zoals in een serre, zorgt dat voor problemen. De vloer wordt dan zo warm, dat de toplaag zacht wordt en zijn sterkte verliest. Vocht is voor PVC geen probleem, maar je kan zo’n vloer niet in een ruimte leggen waar het voortdurend vochtig is. De lijm laat dan los waardoor de vloer onstabiel wordt.

Onderhoud

Een PVC vloer onderhouden is niet moeilijk en het kost ook niet veel tijd. Alleen als de vloer net is gelegd is het noodzakelijk om hem in relatief korte tijd een aantal keren schoon te maken. Dat kan met speciaal daarvoor ontwikkelde middelen, die ervoor zorgen dat de toplaag sterker wordt en dat krasjes worden gecamoufleerd. Als de vloer wat langer ligt kan hij best een keer voorzichtig met water worden gereinigd. Zoals je ziet is het onderhoud van deze kunststof vloeren dus veel gemakkelijker dan het onderhoud van laminaat en van houten vloeren.

Tip: LAB21