Stravos
Image default
Woningen

Zijn de kosten van een bouwkundige keuring verspild geld?

Door het aanvragen bouwkundige keuring worden verkopers en kopers gerustgesteld wat betreft de kwaliteit van een woning. Een bouwkundige keuring geeft uitsluitsel over de staat waarin de woning verkeert en brengt verborgen gebreken aan het licht. Maar wanneer is het verstandig om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren? De meeste kopers van een woning van 10 jaar oud zullen van mening zijn dat zo’n nieuwe woning nog geen grote gebreken heeft, maar dat is een misvatting. Ook bij nieuwere woningen worden soms ernstige gebreken vastgesteld, die invloed kunnen hebben op de verkoopprijs van de woning.

Oude woningen

Woningen die al vele tientallen jaren oud zijn hebben vrijwel altijd enkele gebreken. De eigenaar is daarvan vrijwel altijd op de hoogte. Als hij zonder aanvragen bouwkundige keuring melding maakt van die gebreken voldoet hij aan de wettelijke regels. Maar als er na de verkoop van het pand nieuwe verborgen gebreken aan het licht komen, kan hij alsnog worden aangesproken om een deel van de herstelkosten daarvan te betalen. Om te voorkomen dat je als verkoper in zo’n situatie komt, is het dus aan te raden om een bouwkundige keuring aan te vragen.

Kosten van een bouwkundige keuring

De kosten van het aanvragen bouwkundige keuring zijn afhankelijk van de inhoud van de woning die gekeurd moet worden. Voor alle woningen met een inhoud tot 400 kubieke meter geldt een vaste prijs van € 350,00. Voor elke 100 kubieke meter die de woning groter is wordt daar een extra bedrag van € 20,00 bij opgeteld. In verhouding tot de verkoopprijs van de woning kost een bouwkundige keuring dus vrij weinig. Toch zijn veel kopers en verkopers van een woning van mening dat je dat bedrag kunnen uitsparen door geen bouwkundige keuring te laten uitvoeren.

Kiezen voor zekerheid

Het aanvragen bouwkundige keuring geeft zowel de koper als de verkoper van een woning inzicht in de kwaliteit van de woning. Daarom is het voor kopers die gebruik maken van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verplicht om een bouwkundige keuring aan te vragen. De nieuwe eigenaar is dan op de hoogte van zwakke plekken in de constructie en de installatie van de woning. Hij weet dat er op termijn herstelkosten zullen zijn en hoe hoog die ongeveer kunnen worden. Daarom wordt geadviseerd om altijd zo’n keuring uit te laten voeren, ongeacht of het om een woning gaat van 10 jaar of een woning die al bijna 100 jaar oud is.

Tip: Keuringshuis.nl