Stravos
Image default
Zorg

Breng fysiotherapie naar uw eigen huis

Fysiotherapie is een therapie die gebruik maakt van fysieke technieken om pijn te verlichten en de mobiliteit te vergroten. Fysiotherapeuten zullen vaak gebruik maken van lichaamsbeweging als behandeling. Dus hier zijn een paar eenvoudige fysiotherapeutische oefeningen voor uw rug, nek en voet die u thuis kunt doen om uzelf te helpen.

Let op. Als u veel pijn heeft, doe deze oefeningen dan NIET en vraag onmiddellijk medisch advies. Als u pijn heeft tijdens deze oefeningen, stop dan en vraag medisch advies.

Tips om de kwaliteit van de oefening te verhogen

Herhaal elke oefening minstens 5 keer en verhoog dit aantal in de loop van de tijd.

Onthoud dat de kwaliteit van de oefening beter is dan de kwantiteit, dus blijf gefocust op het gebied van het lichaam dat u oefent.

Langzame, vloeiende bewegingen zijn het beste.

2 oefeningen die helpen tegen rugklachten

Veel mensen gaan naar fysiotherapeuten met rugpijn. Hier zijn twee oefeningen die helpen om de pijn te verlichten en de stijfheid in de rug te verminderen:

Oefening 1. Ga op je rug liggen met beide benen recht. 2. Breng in deze houding uw linkerknie dicht bij uw borst. Houd deze positie 10 seconden vast. Breng uw been terug in de rechte positie. Herhaal dit met het rechterbeen.

Oefening 2. Ga staan met uw armen op uw zij. Buig naar de linkerkant terwijl u uw linkerhand langzaam naar beneden laat glijden in uw linkerbeen. Kom langzaam terug naar boven en ontspan. Herhaal dit met de rechterkant van uw lichaam.

Ervaar geen gespannen nek meer

Dit zijn geweldige oefeningen als uw nek gespannen is om de hele dag naar een computerscherm te staren. Doe deze oefeningen zittend rechtop in uw stoel en niet schuiven!

Oefening 1. Houd uw ogen gericht op één voorwerp direct voor u, beweeg nu langzaam uw hoofd naar achteren. U kijkt nu naar het dak. Houd je hele lichaam stil. Houd deze positie 5 seconden vast en breng uw hoofd langzaam terug naar de startpositie.

Oefening 2. Houd uw ogen gericht op één voorwerp direct voor u, beweeg nu langzaam uw hoofd naar beneden. U kijkt nu naar de vloer. Houd uw hele lichaam stil. Houd deze positie 5 seconden vast en breng uw hoofd langzaam terug naar de startpositie.

Oefening 3. Houd uw ogen gecentreerd op één voorwerp recht voor u, draai uw hoofd naar links, uw zicht moet in het verlengde liggen van uw linkerschouder. Draai uw hoofd zo ver mogelijk en houd de positie 5 seconden vast. 4. Ontspan langzaam terwijl u uw hoofd terugkeert naar de startpositie.

Voetoefeningen die u altijd en overal kunt herhalen

Doe de volgende oefeningen op blote voeten:

Oefening 1. Schrijf eerst de cijfers 1 tot 10 met uw tenen omhoog in de lucht.

Oefening 2. Ga op een stoel zitten, til je tenen op en krul ze om.

Oefening 3. Haal een klein stukje stof van de vloer met behulp van je tenen.

Oefening 4. Nog steeds in zittende positie, richt uw tenen en draai uw enkels in een langzame beweging tegen en met de wijzers van de klok in.

Oefening 5. Sta op vanuit zittende positie en ga met uw tenen op de punt staan voor 5 seconden.

U kunt deze oefeningen zelfs op het werk doen, dus er is geen excuus! Je zult blij zijn met het resultaat.

https://www.cbtfysio.nl/uploads/M3PxWROq/Manueletherapie.pdf