Stravos
Image default
Gezondheid

Zet je telefoon eens uit en kom volledig tot rust om stress tegen te gaan

Het is je vast niet ontgaan dat bijna iedereen binnen onze maatschappij aan/zijn haar smartphone gekluisterd zit. Overal waar je komt lijken de gezichten van mensen in hun telefoon te worden gezogen. Heb of ben jij hier zelf ook weleens op betrapt? De drang en de verwachting om continu bereikbaar te zijn wordt sommigen te veel. Je bent thuis, op werk, tijdens het sporten en op vakantie constant bereikbaar voor iedereen die je nodig blijkt te hebben. Sociale media en snel ontwikkelende technologie zorgt ervoor dat er veel stress bij kan komen kijken om naar iedereens pijpen te blijven dansen. In deze blog lees je meer over waarom altijd bereikbaar zijn een oorzaak van stress is geworden.

Hoe komt het dat je overal bereikbaar bent?

Er staan filmpjes op het internet waar mensen je 10 jaar geleden uitlachen op het moment dat je ze vraagt of ze een mobiele telefoon gaan kopen. Reacties die uit dat filmpje naar voren komen zijn: ik wil niet constant bereikbaar zijn, als mensen mij nodig hebben bellen ze maar op de huistelefoon en als ik niet opneem hebben ze pech. Tegenwoordig kunnen wij onze smartphone niet meer uit ons leven wegdenken. Doordat je telkens prikkels uit de telefoon binnen krijgt, sta je voor je gevoel altijd op scherp. Dit kan symptomen van stress en uiteindelijk zelfs een burn-out veroorzaken. Het is helemaal niet goed om constant het gevoel te hebben dat je van alles moet doen en dat meerdere mensen je nodig hebben. Je kunt er zelfs je gevoel van autonomie door kwijtraken en na verloop van tijd kan het je leven zelfs negatief beïnvloeden. Je kunt moeite ervaren om je rust te vinden en je vergeet als het ware om eens goed te ontspannen en op te laden. Je telefoon doet het toch ook niet wanneer je hem helemaal opgebruikt?

Wat is de oplossing van dit probleem?

Ervaar jij stress en narigheid doordat je altijd bereikbaar bent? Plan dan eens offline momenten in waarop jij je afsluit van alles wat zich in je smartphone bevindt. Stel prioriteiten qua wat jij echt belangrijk vindt in het leven. Je gezondheid is het meest belangrijk dus zorg ervoor dat je die in de gaten houdt. Wanneer je gevoelens van stress en een opgebrand gevoel te lang negeert, kan dit tot een vervelende burn-out leiden. Twijfel je of je een burn-out hebt? Doe dan de burn-out test om erachter te komen of je eens met de huisarts of een burn-out coach kunt gaan praten.

 

https://www.liberi.nl