Stravos
Image default
Hobby en vrije tijd

Kaasdoek is een ouderwetse rare stof

Kaasdoek is een ouderwetse rare stof

 

Kaasdoek is verre van een saaie, oude stof. Kaasdoek, ook bekend als mull, netel­doek, confituren­doek, passeer­doek of kaas­linnen. Prima kwaliteit gecerti­ficeerd bio­katoen. Vroeger werd deze open geweven stof gebruikt bij het kaasmaken om de wei uit de wrongel te persen.

Kaasdoek brandvertragend, om te zeven en als zonwering 

De toepassingen van kaasdoek zijn uiteenlopend. Zo kun je het gebruiken voor het zeven van zelfgemaakte bouillon, vruchtensappen en bijvoorbeeld van hop voor jouw eigen biersoort. Ben je geïnteresseerd in koolhydraatarme producten maken? Dan is kaasdoek bijvoorbeeld  ideaal voor het maken van hangop en het zeven van notenmelk van amandelen.

Steeds meer mensen maken ook hun eigen fruit en groente in. Tijdens het koken wordt het gebruikt om vocht af te gieten. Ook daarvoor is kaasdoek een onmisbaar product. En ook een handig buideltje maken om aparte dingen mee te koken. Zoals speciale kruiden die wel goed zijn voor het aroma, maar die niet gegeten moeten worden. En natuurlijk wordt kaasdoek gebruikt bij de bereiding van lekkere kazen.

Ook het uitproberen van zelf getekende naai patronen gaat mooi en goedkoop met dit doek. Menig modeontwerper heeft dit doek klaar liggen om er mee te modelleren.

 

Leuke attentie maken?

Ga je zakjes maken van lavendel of maak je een potpourri van verschillende kruiden die in de tuin groeien, dan hoef je alleen nog maar een  leuk strikje om een zelf genaaid zakje te doen en je hebt een prachtig cadeautje voor bijvoorbeeld een dierbaar persoon.

Ook voor het bespannen van houten platen om een afscheiding te maken is dit een fijne en mooie stof, vooral omdat het een rustieke uitstraling geeft bij gebruik.

Houd iemand van tekenen en schilderen, dan is een schets cq tekenmap ook een attent handig cadeau. Trek het kaasdoek om 2 platen karton of hout, maak met een boormachine 2 gaten in elk deel en haal een touw of lint door de gaten om de twee delen te verbinden tot een mooie unieke map. Een mooi lint of elastiek eromheen maakt het project helemaal leuk af!

Waarom is kaasdoek wel ideaal?

Omdat de grondstof van Kaasdoek uit de vezels van brandnetels gemaakt wordt, is het een duurzaam en goedkoop te kopen product. De stof is scheur vast en goed vocht doorlatend, door de geweven losse maar toch stevige structuur is deze stof zeer geschikt voor de genoemde toepassingen.

Het kan indien nodig gekleurd worden en ook het beschilderen met bijvoorbeeld acrylverf geeft een uniek effect, vervolgens verwerk je het gemakkelijk tot het gewenste project.

 

Kaasdoek voorwassen?

Ga je de stof gebruiken voor zakjes of kleding toepassingen, was het dan van tevoren op 40 graden. Bij de toepassing van etenswaren kun je de stof het beste met de hand wassen, en doe er dan een scheut azijn bij, zo is de hygiëne ook gewaarborgd. Kaasdoek zal altijd krimpen en voor een strak resultaat strijk je de lap na het wassen, met een strijkdoek erop eventjes glad op de middelmatige stand van het strijkijzer.

 

Hoe te verwerken tot iets gaafs?

Het doek laat zich door de duidelijke lijn verdeling van de draden makkelijk knippen. Het rafelt wel, dus een afwerking is noodzakelijk. Doe dit met een zigzagsteek of ga met de lockmachine langs de randen. Ook een biaisband langs de randen zetten geeft een mooi en snel efficiënt effect. Naai wel met een kleine steek voor het beste houvast. Daarom voor het meest strakke resultaat strijk je met het strijkijzer een inslag, en naai je vervolgens de randen snel en handig door.

https://harrysstoffen.nl/product-categorie/kaasdoek/