Stravos
Image default
Woning en Tuin

Hoe blijft je laminaatvloer langer mooi?

Om een laminaatvloer te reinigen, zijn er uiteenlopende laminaatreinigers in flessen te koop. Deze producten hebben op de langere termijn de neiging om sporen van gebruik achter te laten op de vloer. Deze sporen ontstaan in de vorm van vlekken, een vettige laag of het aantasten van de toplaag. Er zijn echter alternatieven voorhanden, die vaak ook nog eens goedkoper, doeltreffender en duurzamer zijn.  

Houd je laminaatvloer handmatig schoon

De belangrijke eerste stap is om je laminaat eerst grondig te stofzuigen. Dat is van belang, zodat achtergebleven stof en vuil geen krassen kunnen maken op de vloer. Neem vervolgens warme sop gemengd met afwasmiddel of schoonmaakazijn. Gebruik hierbij een doek. Let goed op dat de doek niet te vochtig is, want het vocht kan tussen de vloerdelen en vezels komen te zitten. Een gevolg daarvan kan zijn dat de vloer uitzet of dat er bobbels in het laminaat ontstaan. Zorg dus dat de doek is uitgewrongen.

Nooit heet water

Lauwwarm of warm water is beter dan heet water. Water op hoge temperatuur beschadigt een vloer zeer eenvoudig. Spreid het zeepmengsel uitvoerig, te veel zeep geeft immers vlekken. Gek genoeg kan het toevoegen van een gesneden ui aan het mengsel helpen om streepvorming te voorkomen. Dit is een zeer oude truc.  Voor extra glans op je vloer, doe je een minieme scheut glansspoelmiddel bij het mengsel.

Vermijd ammoniak

Hoewel ammoniak als reiniger goed te boek staat, is het gebruik van de vloeistof niet verstandig. Het is een agressieve stof, evenals schuur- en chloorproducten. Open direct na het reinigen je deuren zodat het vocht weg kan en niet in je vloer trekt. Hoewel een ventilator helpt, werkt het drogen met behulp van een theedoek een stuk beter.

Vlekvorming op laminaat

Het is handig om te realiseren dat zowel schoenzolen als schoensmeer veelal goed zijn voor de nodige zwarte strepen. Deze strepen zijn doorgaans te verwijderen met een gum of speciale doek met microvezels. Ook sappen, fruit, het drinken van wijn, chocolade en vet in het algemeen zijn inherent aan veel vlekken. Bij deze vlekken is het beter om eerst uitvoerig te deppen met een absorberende keukenrol of handdoek (droog).

Een warm sopje, bestaande uit (lauw)warm water en afwasmiddel, knapt de rest van het vuile werk op. Laat vlekken afkomstig van gesmolten kaarsvet of kauwgum eerst geheel opdrogen. Krab de opgedroogde substanties vervolgens langzaam los. Voorzichtigheid is van belang, aangezien een kras permanent  kan zijn.

https://www.parket-winkel.be