Stravos
Image default
Mode en Kleding

Het succes van Havaianas

Het is een van de eenvoudigste schoenen op de planeet: een stuk plastic, ongeveer de omtrek van je voet, met een ruwe band die de zool tegen je tenen houdt.

Toch bracht het Braziliaanse merk Havaianas de nederige flip-flop naar nieuwe hoogten. Het bedrijf achter hen werd eerder deze week verkocht voor $1 miljard (£780m). Met de verkoop van ongeveer 200 miljoen paar per jaar had het een nationaal en internationaal fenomeen opgeleverd.

In het hele land zijn er hele winkels die aan hen gewijd zijn. Rijen en rijen, in alle kleuren en stijlen. Er zijn strappy, glanzende, die in de kleur van je favoriete voetbalteam, die met enorme platformwiggen.

De kleurrijke rubberen schoenen zijn synoniem geworden met Brazilië. Velen dragen een klein Braziliaans vlaggetje aan hun riem. “Havaianas belichaamt Brazilië’s leuke, levendige en spontane manier van leven”, beweert het Twitter-account van het bedrijf. En het is deze sterke identiteit die het bedrijf heeft geholpen om zich staande te houden, tegen goedkope versies van wat een makkelijk te reproduceren ontwerp is.

In het buitenland zijn ze ook een hit gebleken en verkopen ze vaak tegen sterk opgeblazen prijzen: Een paar ingelegd met Swarovski-kristallen verkoopt momenteel voor bijna $100 (£80) in Saks Fifth Avenue in New York. Ze worden over de hele wereld verkocht, van het Verenigd Koninkrijk tot Australië.

Het succes is een zeker teken dat de status van de schoen volledig is omgedraaid, vanaf de jaren zestig als een puur functionele, arbeidersschoen.

In die tijd werden ze slechts in één blauw-wit ontwerp gemaakt, gedragen door arbeiders in het hele land en verkocht door reizende verkopers vanuit de achterkant van bestelwagens.

Het bedrijf beweert dat de eerste variant per ongeluk gebeurde in 1969, toen één partij groen werd en een verrassingshit werd.

En dat is volgens lokale experts het geheim van hun succes: ze namen een eenvoudig ontwerp en begonnen te experimenteren.

Ben je zelf op zoek naar leuke Havaianas of Havaianas kids? Kijk dan eens online in de webwinkel van The Little Green Bag!