Stravos
Image default
Mode en Kleding

Soorten stoffen die voor regenjassen worden gebruikt

Soorten stoffen die voor regenjassen worden gebruikt

Regenjassen rains en andere merken maken gebruik van een verscheidenheid aan stoffen om hun kleding te vervaardigen. Zou je geloven dat er meer dan honderd verschillende soorten stoffen worden gebruikt? Fabrikanten gebruiken zoveel stoffen en mengen sommige zelfs met elkaar om unieke, functionele en stijlvolle regenjassen te maken. Om een ​​paar voorbeelden te geven: fabrikanten van regenjassen maken gebruik van materialen als nylon, gore-tex, vinyl, PVC, wol, katoen en polyester. Het is belangrijk om te begrijpen wat voor soort materiaal elk van deze stoffen is. Elke stof heeft namelijk een specifieke textuur en oppervlakte constructie die je ervaring ermee volledig kan bepalen. De verschillende textuur van deze stoffen zal in feite de belangrijkste functionaliteit van een regenjas bepalen. Door het uiteenlopende gebruik van stoffen vind je regenjassen in verschillende categorieën zoals casual, werk en sportief gebruik.

Nylon

Nylon is te vinden in verschillende kleding, zoals in de regenjas gevoerd dames en ook in heren ontwerpen. Maar wat is nylon? Nylon is een synthetisch polymeer materiaal dat is gemaakt van een verbinding die benzeen wordt genoemd. Het eerste nylon dat werd vervaardigd, was rond de jaren dertig van de vorige eeuw. Sindsdien is nylon een basismateriaal geworden dat tot vandaag de dag nog wordt gebruikt. Nylon biedt verschillende voordelen, zoals weerstand tegen schimmel, regen en zonlicht. Dit materiaal is vrij populair vanwege zijn sterkte. Het oppervlak is stevig en zal niet gemakkelijk scheuren. Het is ook zeer licht van gewicht en het kan zijn kleuren zeer goed behouden. Daarom wordt het niet alleen in kleding gebruikt, maar ook in stoffering en bagage. Nylon wordt al tientallen jaren gebruikt en heeft zijn waarde al bewezen. Het kan ook gemakkelijk worden gemengd met andere soorten stof, zoals katoen. Houd er rekening mee dat nylon zelf veel varianten heeft, zoals nylon 6, nylon 6/6, nylon 6/9, nylon 6/10 en nog veel meer.

Gore-tex

Gore-tex is een ander materiaal dat tegenwoordig te vinden is in producten zoals de regenjas dames en heren. Wat dit materiaal heel bijzonder maakt, is dat het een waterdicht materiaal is. Het heeft poriën over de hele stof waardoor het ook ademend is. Door deze oppervlaktestructuur kunnen warmte en vocht damp er gemakkelijk uit ontsnappen terwijl er geen water doorheen kan. Daarom wordt gore-tex vooral aangetroffen in kleding zoals sportkleding en outdoorkleding. Gore-tex werd voor het eerst gebruikt in de productie rond de jaren 70. Sinds de ontdekking van zijn potentieel, is het op grote schaal gebruikt voor het maken van regenjassen en andere soorten kleding.

Vinyl

Vinyl stof is een plastic materiaal met een glanzende oppervlakte afwerking. Het is een synthetisch materiaal dat er hetzelfde uitziet en aanvoelt als katoen of linnen. Het verschil is dat vinyl stof een stuk duurzamer is omdat het een plastic materiaal is. Dit type stof is ook een zeer populair materiaal dat je terugvindt in regenjassen, tassen, meubels en muren. Een van de vele geweldige dingen van vinyl stof is dat het heel gemakkelijk te wassen en schoon te maken is. Vinyl stof werd voor het eerst vervaardigd in de jaren dertig sinds men ontdekte dat het rubber kan vervangen om bepaalde producten te maken.