Stravos
Image default
Aanbiedingen

De verschillende borstkolf apparaten

Zowel borstvoeding geven als afkolven zijn uitstekende manieren om een baby moedermelk te geven. Moedermelk is de natuurlijke voeding voor zuigelingen, en afkolven kan voordelen bieden die vergelijkbaar zijn, hoewel niet identiek, aan het geven van moedermelk rechtstreeks uit de borst.

Waarom moedermelk afkolven?

Als je borstvoeding geeft, begrijpen we dat je er niet altijd kunt zijn om je baby vierentwintig uur per dag te voeden. Of je nu besluit om af te kolven omdat je weer aan het werk gaat of omdat het beter bij je levensstijl pas.

Moeders kunnen om verschillende redenen voor afkolven kiezen, waaronder

Melk beschikbaar hebben wanneer je niet bij de baby bent. Door te kolven kunnen echtgenoten, partners, familie, vrienden en andere verzorgers de baby voeden. Dit kan heel nuttig zijn als de moeder werkt of niet beschikbaar is

De baby moeite heeft met aanhappen of voeden aan de borst

Om moedermelk te geven zonder voeding uit de borst. Sommige moeders kiezen ervoor om uitsluitend te kolven om hun baby van moedermelk te voorzien

Soorten borstkolven

Er zijn drie basistypes borstkolven:

  • Manuele kolven

  • Batterij-aangedreven kolven

  • Elektrische kolven

  • Een borstkolf wordt meestal op zijn plaats gehouden met de hand of door een borstvoedingsbeha, een kolfbeha of een band.

 

Borstkolven zuigen melk uit de borsten door een afdichting rond de tepel te creëren en zuigkracht op de tepel uit te oefenen en weer los te laten, waardoor melk uit de borst wordt geperst. Elke combinatie van zuigen en loslaten wordt een cyclus genoemd.

Manuele pompen

Zodra het borstschild over de tepel en tepelhof is geplaatst, wordt er in een hendel geknepen om zuigkracht te creëren en melk uit de borst te persen. De moedermelk wordt dan opgevangen in een aangesloten bakje.

Sommige handkolven hebben een klein slangetje dat in en uit een groter slangetje wordt gepompt om een vacuüm te creëren dat melk afzuigt en in een aangesloten bakje opvangt.

Een ander type handkolf, een zogenaamde fietshoorn kolf, bestaat uit een holle rubberen bal die aan een borstschild wordt bevestigd. Sommige deskundigen raden het gebruik van fietshoorn pompen af omdat ze moeilijk schoon en droog te krijgen zijn.

 

Batterij-aangedreven en elektrische kolven

Een elektrische borstkolf werkt op batterijen of met een snoer dat op een stopcontact wordt aangesloten om een kleine gemotoriseerde pomp aan te drijven die zuigkracht uitoefent om melk uit de borsten te zuigen. Er kunnen een of meer lange slangen zijn die het borstschild met de elektrische pomp verbinden. De pomp heeft een bedieningspaneel met een draaiknop of schakelaar waarmee de mate van zuigkracht kan worden geregeld.

Sommige elektrische borstkolven kunnen worden ingesteld om verschillende patronen van zuigkracht te creëren. Sommige fabrikanten beweren dat de instelbare zuigkracht de gebruiker in staat stelt een instelling te vinden die haar zogende baby goed nabootst, inclusief functies met fasen zoals let-down. Let-down is de natuurlijke reflex die de afgifte van melk in gang zet wanneer het tepelgebied wordt gestimuleerd, bijvoorbeeld door borstvoeding of afkolven.

Omdat deze borstkolven afhankelijk zijn van een stroombron, moeten vrouwen die gebruik maken van een elektrische borstkolf voorbereid zijn op noodsituaties waarin geen elektriciteit of extra batterijen beschikbaar zijn. Als borstvoeding geven geen optie is, kan een vrouw in noodsituaties haar kolfschema volhouden met extra benodigdheden om af te kolven en een back-up-methode, zoals een handmatige borstkolf.