Stravos
Image default
Mode en Kleding

De overstap naar slow fashion

Ik denk dat de meeste mensen nu wel eens gehoord hebben van de term fast fashion. De term vliegt veel rond bij het uiten van kritiek op grote modemerken. Als reactie op de schadelijke effecten van de snelle mode is er een nieuwe beweging ontstaan, slow fashion. Slow fashion krijgt veel aandacht en creëert nieuwe manieren om kleding te ontwerpen, te produceren en aan te schaffen.

Wat is fast fashion?
Fast fashion verwijst naar goedkope, in massa geproduceerde kleding die vaak de nieuwste stijlen nabootst die op catwalks en modeshows worden onthuld.

Modetrends gaan snel en met modemerken die een stijgende winst najagen, is er een neerwaartse spiraal ontstaan in de industrie.

Fabrikanten produceren razendsnel massaal kleding om de concurrentie te verslaan en de verwachtingen van de klant bij te houden.

Deze constante vraag in de modewereld om beter te presteren veroorzaakt tal van domino-effecten. De consument vraagt en verwacht nu meer voor minder, waardoor een race naar de bodem in prijs en kwaliteit ontstaat.

Kleding wordt snel en goedkoop geproduceerd, vandaar de term fast fashion.

Fast fashion lijkt commercieel voordelig, maar de industrie als geheel staat onder enorme druk om het tempo erin te houden en tegelijkertijd de prijzen te verlagen.

De jacht op nieuwe stijl tegen bodemprijzen leidt ertoe dat de bochten worden doorgesneden in kwaliteit, werkplekpraktijken en milieuduurzaamheid. In feite zijn sommige modegebieden zo gehaast dat kledingstukken vaak al uit de mode zijn voordat ze op straat komen.

Ga om dit te voorkomen voor fair fashion en duurzame kleding, zodat je niet bijdraagt aan vervuiling en slechte arbeidsomstandigheden.