Stravos
Image default
Dienstverlening

Hoe test ik mijn aardlekschakelaar

Een aardlekschakelaar is een apparaat die automatisch werkt, een aardlekschakelaar zit in de meterkast. Een aardlekschakelaar wordt in werking gesteld wanneer er stroom wordt gelekt, wel is dit pas vanaf een bepaalde grootte. Stroom dat wordt gelekt kan komen door een draadje dat los zit of een stroomdraad waarbij de isolatielaag kapot is. De aardlekschakelaar schakelt het apparaat uit dat stroom lekt, hierdoor kun je geen schok krijgen als je het apparaat aanraakt. 

Aardlekschakelaar testen

Het testen van een aardlekschakelaar is best simpel, er zit namelijk gewoon een testknop op. In de meeste gevallen is het een knop met de letter T erop, deze knop kan ook nog een kleur hebben. Wanneer je de knop indrukt is het de bedoeling dat de aardlekschakelaar zichzelf uitschakelt, hierbij valt dan ook alle stroom weg. Je moet vervolgens zelf weer de aardlekschakelaar aanzetten, hier is een aan knop voor. Wanneer het niet lukt om de aardlekschakelaar in of uit te schakelen is het beter om contact op te nemen met een elektricien. Bij elektricien Den Bosch staan ze altijd voor u klaar om het probleem op te sporen en op te lossen. 

Hoe vaak testen

Een aardlekschakelaar zorgt voor de veiligheid van je elektra, het is dus belangrijk dat hij goed werkt. Er wordt daarom ook aangeraden om de aardlekschakelaar elke maand te testen, hierdoor krijg je namelijk de zekerheid dat de aardlekschakelaar goed werkt. Het is niet verplicht om elke maand de aardlekschakelaar te testen, de meeste mensen doen het namelijk toch niet. Het is daarom wel verplicht gesteld om op twee momenten in het jaar de aardlekschakelaar te testen. Het is handig om de aardlekschakelaar te testen op het moment dat de klok verandert van winter- naar zomertijd en andersom, je moet hierbij namelijk toch al alle tijdsgebonden apparaten opnieuw instellen.