Stravos
Image default
Dienstverlening

Ben Je Depressief of Gewoon een beetje Somber? 10 Tekenen Dat Je Misschien Depressief Bent

Depressie is een veel voorkomende ziekte en een serieuze: Eén op de 10 volwassenen ervaren op een gegeven moment depressie in hun leven. Dit is niet een dag of twee verdrietig zijn omdat je relatie verbroken is. Klinische depressie kan je op veel manieren beïnvloeden. Hieronder staat een checklist waarmee je kunt kijken of je depressief bent.

Tekenen en Symptomen

Depressie symptomen variëren enorm van persoon tot persoon en kunnen zelfs tijdens de depressie nog veranderen. Algemene symptomen (maar niet alle) van een depressie zijn:

Regelmatig huilen en een overweldigend gevoel van droefheid.

Gevoelens van hopeloosheid en waardeloosheid.

Veranderingen in het slaappatroon zoals slapeloosheid.

Woede of irritaties.

Moeite met het genieten bij activiteiten die voorheen wel leuk waren.

Onverklaarbare fysieke kwaaltjes als hoofd- en spierpijn.

Moeite met concentratie.

Veranderingen in gewicht of eetgewoontes.

Zelfmoord gedachtes.

Hersen chemie speelt een grote rol en levenservaring kan ook invloed hebben op de hersen chemie. Sommige mensen worden depressief na een trauma of stressvolle gebeurtenis in het leven zoals de dood van een geliefde, een scheiding, financiële onzekerheid, verhuizen, geboorte of gezondheidsproblemen. Dagelijkse stressfactoren kunnen ook bijdragen aan een depressie. Soms doet een depressie zich voor als een zelfbeschermingsmechanisme om pijnlijke emotionele situaties te vermijden.

Symptomen van depressie zijn anders die die van verdriet, wanneer je je emotioneel overweldigd voelt is dat normaal en van korte duur. Je kan van depressie spreken wanneer het gevoel van radeloosheid en verdriet het dagelijkse leven verstoort en langer duurt dan twee weken.

Iemand die lijdt aan depressie kan moeite hebben met het verwerken van dagelijkse stresssituaties en kan zich hulpeloos voelen en alleen. Het kan er zelfs voor zorgen dat dagelijkse activiteiten als opstaan, douchen en aankleden kunnen voelen als een onoverkoombaar probleem.

Depressie is één van de meest voorkomende redenen waarom mensen in therapie gaan, en de aandoening is goed te behandelen. Helaas blijft er een stigma aan depressie kleven waardoor mensen geen hulp willen zoeken. Omdat iemand met een depressie zichzelf als zwak of als falend ziet, kunnen ze schaamtegevoelens ontwikkelen over hun ziekte en hopen dat ze er uit zichzelf uit komen. Depressie is moeilijk alleen te overwinnen en je kan niet gewoon positief gaan denken om het te laten verdwijnen.

Wanneer je denkt dat je depressief bent, neem dan contact op met professionele hulp in je omgeving. Om professionele hulp te vinden bij jou in de buurt kan je www.depsycholoog.nl/Eindhoven/ bezoeken om de juiste persoon te vinden die je kan helpen.

https://www.depsycholoog.nl/eindhoven