Stravos
Image default
Bedrijven

Waarom screening handig is voor jouw bedrijf

Wanneer je nieuwe werknemers in dienst neemt, dan wil je natuurlijk ook de achtergrond van je werknemers weten. Je wilt namelijk weten wie je in dienst gaat nemen. Sommige werknemers kunnen namelijk een verleden hebben zoals een crimineel verleden. Er is dan altijd een kans aanwezig dat de mogelijk nieuwe werknemer minder betrouwbaar is en wellicht nog steeds actief is in het criminele milieu. Hier kan je meer informatie vinden over hoe jij sollicitanten kan screenen.

Wie kan de sollicitanten screenen?

Als mensen hebben gesolliciteerd op een vacature en je wilt ze in dienst nemen, dan vraag jij je zeker af hoe jij de werknemers kan screenen. Helaas kan je dat zelf niet doen en mogen alleen bedrijven en organisaties die daar vergunning voor hebben de werknemers screenen. Wanneer een screening bedrijf mensen gaat screenen, dan is het erg belangrijk dat er zorgvuldig wordt omgegaan met de prive gegevens. Het zijn namelijk erg gevoelige gegevens en niet elk bedrijf kan daar zorgvuldig mee omgaan.

Strafblad inzien

Steeds meer Nederlanders hebben een strafblad en dat is vervelend. Als er een persoon bij jou komt solliciteren dan wil je graag weten voor welke delicten de persoon is veroordeeld. Het zou namelijk erg vervelend zijn als je er achteraf achter komt dat het om zeer zware delicten gaat zoals georganiseerde drugshandel of moord. Het is daarom belangrijk dat jij je sollicitanten altijd laat screenen door een gespecialiseerd bedrijf. Dat bedrijf gaat de risico’s per sollicitant inschatten en kijkt ook naar het verleden bij andere bedrijven. Ook wordt er gekeken naar het strafblad van de persoon. Naast het screenen van een persoon is het erg verstandig om de persoon ook een VOG aan te laten vragen. Wanneer een sollicitant een strafblad heeft dan hoeft dat zeker niet erg te zijn. Een groot deel van de personen met een strafblad hebben dit gekregen door vandalisme, niet naar school gaan en lichte mishandelingen. Vaak gebeurde dit toen ze nog minderjarig waren. Omdat ze volwassen geworden zijn is de kans vrijwel zeker nul procent dat ze in herhaling vallen.

VOG aanvragen

Naast pre-employment screening mag jij als werkgever een VOG aanvragen voor de sollicitant. Een VOG is een verklaring van goed gedrag en dat houd dus in dat de persoon in de afgelopen periode geen misdaden heeft gepleegd. Een VOG kan jij als werkgever aanvragen via de website van de overheid en daar kan je de sollicitant op allerlei verschillende punten laten screenen. Het is niet toegestaan om een sollicitant op alle punten te screenen, maar alleen de punten dat bij de vacature passen, bijvoorbeeld als een persoon solliciteert op de vacature administratief medewerker, dan kan je de persoon laten screenen om te kijken of de persoon goed om kan gaan met privégegevens of andere gevoelige gegevens. Naast dat jij voor de werkgever een VOG kan aanvragen, kan de werknemer of sollicitant zelf ook een VOG aanvragen. Het bedrijf hoeft dan namelijk niet de kosten van de VOG te betalen want dat moet de sollicitant of werknemers zelf doen.