Stravos
Image default
Winkelen

Bijenpollen: een van de geschenken van de natuur

Kalmerende landschappen, het geluid van tjilpende vogels en stromend water, en andere dergelijke bezienswaardigheden en geluiden worden door sommige mensen geassocieerd met de natuur. Voor sommigen die allergisch zijn voor bijenpollen, kan het doorbrengen van tijd in de vrije natuur echter een slechte ervaring zijn vanwege hun allergie. Bijenpollen, hoewel irriterend voor degenen die er allergisch voor zijn, is erg heilzaam. Dit blijkt uit het feit dat sommige bijenhouders, naast het produceren van honing, ook bijenkolonies kweken voor de productie van stuifmeel. Als je niet allergisch bent voor stuifmeel moet je dit artikel lezen om te leren over de gezondheidsvoordelen die stuifmeel kan bieden.

Voedingswaarde

Bijenpollen zijn een goede bron van voedingsstoffen die een positieve invloed kunnen hebben op je algehele gezondheid. Bijenpollen bestaan voor 30% uit eiwitten (waarvan 10% vrije aminozuren), voor 30% uit koolhydraten, voor 20% uit vetten (waarvan 50% meervoudig onverzadigde vetzuren), en voor 50% uit mineralen. Naast eiwitten, koolhydraten, vetten en mineralen bevat bijenstuifmeel ook verschillende soorten vitaminen, zoals vitamine A, B1, B2, B3, B6, B8, B9, BI2, C, D, E en K. Voor de mens is stuifmeel door zijn overvloed aan koolhydraten ook een waardevolle voedingsbron voor alternatieve geneeswijzen. Bijen leven van het stuifmeel dat zij uit bloemen verzamelen. De eiwitten in stuifmeel zijn de fundamentele bouwstenen van het menselijk lichaam, essentieel voor de ontwikkeling van spieren en botten. Bovendien kan stuifmeel helpen hooikoorts te behandelen door het lichaam er minder gevoelig voor te maken.

De voedingsstoffen oogsten

Bijenpollen zijn voedzaam, maar als je er allergisch voor bent moet je het vermijden. Dit kan namelijk astma kan veroorzaken. Voordat je het gaat consumeren kun je je beter laten controleren. Geef geen honing of stuifmeel aan baby’s jonger dan één jaar, want het kan meer kwaad dan goed doen. Als je al een hoge bloeddruk hebt, moet je koste wat kost vermijden stuifmeel te eten. Dit kan je conditie kan verergeren en dat is het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken met het consumeren van stuifmeel. Als je van plan bent om stuifmeel te eten als je zwanger bent, overleg dan eerst met je arts of het wel of niet goed is om te doen. Om de voordelen van stuifmeel ten volle te benutten, moet je het innemen terwijl je maag leeg is. Stuifmeel mag niet gekauwd worden omdat het erg bitter is. Een beetje honing, sap, of een andere zoetstof kan worden gebruikt om de smaak te maskeren als je er niet tegen kunt.