Stravos
Image default
Woningen

Een overlijdensrisicoverzekering voor je hypotheek

Heb je net een nieuw huis gekocht en ben je bezig met het regelen van een hypotheek en bijkomende verzekeringen? De kans bestaat dat je de overlijdensrisicoverzekering over het hoofd ziet. Toch kan deze verzekering een hoop financiële ellende voorkomen als jij of je partner overlijdt.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering, afgekort orv, is een van de verschillende soorten levensverzekeringen. Een orv sluit je af voor een bepaalde looptijd en een bepaald bedrag, over dit bedrag betaal je een premie. Kom je binnen de looptijd te overlijden keert de verzekering een bedrag uit aan de begunstigden. Is de looptijd van de verzekering voorbij en ben je nog in leven, dan wordt er nu en in de toekomst niks uitgekeerd. 

Waarom een overlijdensrisicoverzekering bij het afsluiten van je hypotheek?

Een overlijdensrisicoverzekering zorgt er dus voor dat je nabestaanden financieel verzorgd achterblijven. Wanneer je samen een huis gekocht hebt met een hoge hypotheek is de kans groot dat jij of je partner deze niet meer kan betalen als je partner of jijzelf komt te overlijden. Om ervoor te zorgen dat de hypotheek toch betaald kan worden kun je een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. 

Je hebt de keuze om de overlijdensrisicoverzekering af te sluiten voor een bepaalde periode maar je kunt deze ook afsluiten op de looptijd van je hypotheek. Net als bij een hypotheek kun je uit verschillende vormen kiezen. Heb je een lineair dalende hypotheek? Dan kun je ook een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering nemen. Het uit te keren bedrag daalt elk jaar met hetzelfde bedrag zodat het bedrag gelijk blijft met de hypotheek. Bij een annuïtair dalende hypotheek daalt het uit te keren bedrag elk jaar met een vast percentage. Dit percentage wordt afgestemd op het percentage van je hypotheekrente. Als laatste heb je ook nog de gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering, hierbij blijft het uit te keren bedrag gedurende de gehele looptijd van de verzekering gelijk. Deze vorm wordt vaak gekozen in combinatie met een aflossingsvrije hypotheek. 

Overlijdensrisicoverzekering meenemen naar een nieuwe hypotheek

Een hypotheek heeft vaak een looptijd van 30 jaar, binnen deze looptijd kan er veel veranderen. Het fijne aan een overlijdensrisicoverzekering is dat je deze vaak zonder problemen mee kunt nemen naar een nieuwe hypotheek. Dus sluit je nu een hypotheek met orv af en ga je over 10 jaar weer verhuizen kun je de orv gewoon meenemen. In de meeste gevallen maakt het voor de orv ook niet uit of je bij dezelfde hypotheekverstrekker je nieuwe hypotheek afsluit of bij een andere partij.

Hoeveel kost een overlijdensrisicoverzekering?

Bij een overlijdensrisicoverzekering betaal je elke maand een premie. De hoogte van de premie hangt van een aantal factoren af. Hoe hoger het verzekerde bedrag, hoe hoger de premie. Bij een langere looptijd ligt de premie ook hoger. De premie is daarnaast afhankelijk van de gekozen verzekeringsvorm. Een lineair dalende verzekering heeft een lagere premie dan een annuïtair dalende verzekering. Bij een gelijkblijvende orv betaal je de hoogste premie. 

Naast deze factoren speelt ook de leeftijd en de gezondheid van de verzekerde(n) een rol. De verzekeraar bepaald aan de hand van een aantal vragen de sterftekans. Hoe hoger de sterftekans, hoe hoger de premie.

Hypotheek overlijdensrisicoverzekering voordeliger dan normale overlijdensrisicoverzekering

Ben je overtuigd van de voordelen van een overlijdensrisicoverzekering voor je hypotheek en wil je er zelf een afsluiten? Sommige verzekeraars hebben een speciale hypotheek overlijdensrisicoverzekering. Deze orv is gekoppeld aan je hypotheek en is voordeliger dan een normale overlijdensrisicoverzekering. De premie per maand ligt bij een hypotheek orv namelijk gemiddeld een stuk lager. Om een hypotheek overlijdensrisicoverzekering af te kunnen sluiten moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen, deze voorwaarden kunnen per aanbieder verschillen.

https://www.scildon.nl/overlijdensrisicoverzekering/hypotheek/