Stravos
Image default
Relatie

Zo kun je op de juiste manier scheiden met kinderen

Ga je scheiden? Dan moet je veel regelen. Dit is niet altijd eenvoudig en met enig regelmaat kunnen de spanningen hoog oplopen. Bij een gezin met kinderen zorgt dit er vaak voor dat de kinderen hier de dupe van zijn. De kinderen worden weggehouden bij een van de ouders of worden als speelbal gebruikt om bepaalde afspraken te maken. Scheiden met kinderen is daarom niet eenvoudig en er moeten duidelijke afspraken voor komen. Samen met een mediator kun je ervoor zorgen dat de afspraken duidelijk op papier komen te staan, zonder dat hiervoor veel advocaten bij hoeven te komen. Maar waar moet je allemaal rekening mee houden?

Een goede communicatie voor de afspraken

Als je bij scheiden met kinderen een mediator inschakelt, moet er eerst een mediationovereenkomst opgesteld worden. Hierin staan alle regels van de bemiddeling omschreven, waardoor beide partijen ook weten wat er verwacht wordt. Het is namelijk belangrijk dat er een goed gesprek op gang komt, waarbij niet alleen de belangen van één partij behartigd zijn, maar ook van de andere partij en de kinderen. Een goede communicatie is daarbij van belang, waarbij de bemiddelaar het gesprek alleen in een goede richting duwt. Uiteindelijk gaat het om een gesprek tussen de ouders.

Emoties en standpunten tijdens de gesprekken

Bij scheiden met kinderen komen er ook veel emoties kijken. De moeder kan bijvoorbeeld het gevoel hebben dat de vader haar niet als goede moeder ziet, terwijl de vader wellicht weer onrecht voelt omdat er minder dagen toebedeeld worden. De emoties en gevoelens moeten daarom duidelijk uitgesproken worden, zodat er begrip ontstaat voor beide situaties. Hierdoor kunnen er ook goede afspraken komen over de dagen dat de ouders de kinderen hebben. Let daarbij ook op de gevoelens van de kinderen. Deze zijn namelijk ook belangrijk in de afspraken.

Afspraken vastgelegd voor de toekomst

Uiteindelijk moeten er goede afspraken komen. Hierbij moet er een win-win situatie ontstaan voor beide partijen en zijn vooral de belangen van de kinderen van belang. Alle afspraken zal de bemiddelaar vastleggen in een vaststellingsovereenkomst. Dit zal de leidraad zijn tijdens de scheiding en kan verwarring in de toekomst ook niet meer voorkomen. De onduidelijkheden zijn verdwenen en je gaat merken dat jij en jouw ex-partner op een vriendelijke manier uit elkaar gaan. In het belang van de kinderen werken zorgt ervoor dat jij minder spanningen ervaart. Op een later moment kunnen enkele afspraken altijd aangepast worden als blijkt dat iets niet goed werkt.

Tip: Van Houten Mediation