Stravos
Image default
Bedrijven

Zelf Leiderschap – De basis voor succes

De waarheid is dat we geen leiding aan anderen kunnen geven als we onszelf niet kunnen leiden. Heb je je ooit afgevraagd waarom je problemen hebt met het leiderschap op het werk, thuis of in de gemeenschap? Misschien komt het omdat je nooit hebt geleerd hoe je de leiding over jezelf moet nemen. Als je zelfs maar een paar van de volgende ‘lessen’ voor leidinggeven implementeert, kun je deze situatie drastisch veranderen!

Vraag je zelf af wat je nodig hebt en wat je wilt bereiken. Wanneer was de laatste keer dat je dat deed? Wanneer heb je voor het laatst een bepaalde maaltijd besteld, een keuzeopdracht voltooid of een vrije dag genomen? Hoe zit het met het langverwachte avondje uit met je partner, een uur onderbroken tijd in je kantoor doorbrengen of een loonsverhoging? Wat is je verleden met betrekking tot vragen over wat je nodig hebt en wat je echt wilt? Als je dat niet gewend bent, hoe komt dat dan? Komt het omdat je bang bent om iemand boos te maken? Komt het omdat je gelooft dat je het niet waard bent?

Grijp de kansen, die op jouw pad komen. Een gelegenheid is een kans op vooruitgang. Het is ook een gunstige combinatie van omstandigheden, tijd en plaats. Weet je hoe je je kansen moet herkennen? Wanneer je het herkent, handel je er dan naar of negeer je het? Als een ideale baan opduikt, solliciteer jij dan? Als je een nieuwe magnetron nodig hebt, profiteer je dan van de grote uitverkoop waarover je in de krant hebt gelezen? Als familieleden je voor een lang weekend uitnodigen in hun vakantiehuis, zorg je dan dat je erbij kunt zijn?

Leef volledig in het moment. De meesten van ons leven in het verleden of in de toekomst en missen het heden volledig. Uitgeput en belast door spijt, blijven we stilstaan bij de fouten van gisteren en maken we ons zorgen over wanneer we de reeks e-mails, die nog niet zijn binnengekomen, moeten lezen. Zelden concentreren we ons op het hier en nu. Zelden zijn we helemaal “daar” met de persoon aan de telefoon, de collega’s in de vergadering, de webinar-trainer, die we hebben betaald om naar te luisteren. In het moment zijn is vaak een vreemd idee, toch?

Pas je aan aan een verandering. Verandering is voor velen van ons een slecht woord. Hoewel er een paar mensen bij gedijen, zijn de meesten van ons hier bang voor. Sommigen worden er zelfs ziek van. Hoe ga jij om met verandering? Vecht je ertegen of ga je ermee om? Zie je het als een kans om te leren, om te groeien of om iets anders te ervaren? Heb je moeite om er mee om te gaan? Bepaal wat je moet doen om verandering te accepteren en er het beste van te maken.

Leiderschapstraining: workshop bij het IvPP 

 

https://www.ivpp.nl/leiderschapstraining/