Stravos
Image default
Bedrijven

Help, welke microfoon moet ik hebben?

Als je denkt dat je ‘gewoon een microfoon’ nodig hebt, merk je al snel dat dit niet zo gewoon is. Er zijn namelijk een heleboel soorten microfoons. Dat vraagt dus ook wat inzicht. Weet jij nog niet zo goed welke microfoon je nodig hebt? Dan brengt dit artikel je wellicht wat meer duidelijkheid.

Soorten microfoons

Er zijn zoals gezegd een heleboel soorten en niet alles kan aan bod komen. Daarvoor zijn er eenvoudigweg te veel microfoons. Hier gaan we het hebben over de meest gebruikte microfoons. Dit zijn ze:

  • Grensvlak microfoon.
  • Condensator microfoon.
  • Dynamische microfoon.
  • Ribbon microfoon.

Waarvoor is welke microfoon?

Laten we maar beginnen met de condensator microfoon. De condensator microfoon is een microfoon met een membraan. Zo heb je grootmembraan condensators microfoon die geschikt zijn voor bijvoorbeeld de akoestische gitaar. Heb je een kleinmembraan condensator microfoon? Dan is deze geschikt voor onder ander akoestische strijkinstrumenten.

Een grensvlakmicrofoon noemt men ook wel PZM. Dit staat voor: pressure zone microphones). Deze microfoon is vergelijkbaar met een condensator microfoon. Het verschil is echter dat van de grensvlakmicrofoon de behuizing plat is. Deze kun je bijvoorbeeld neerleggen op de tafel of op de grond. Het wordt ook gebruikt in een cajón. Dat is zo’n box waar je op kunt zitten en trommelen.

Dynamische microfoons zijn ideaal voor op het podium en het wordt ook gebruikt voor blaasinstrumenten. Een Ribbon microfoon heeft veel overeenkomsten met een dynamische microfoon en heeft een soortgelijke toepassing. Het verschil is dat de klant van een Ribbon microfoon warmer is. Gebruik je een ribbon microfoon bijvoorbeeld bij een piano? Dan hoor je dat de toon wat nostalgisch en karaktervol klinkt.

Microfoon huren

Een goede microfoon kost best wat geld. Dan moet je wel de goede keuze maken dus. Eerst huren kan dan handig zijn. Het voordeel van een microfoon huren is dat je zo de microfoon zo eens echt goed kunt uitproberen. Stel dat die microfoon huren niet bevalt? Dan wil je die microfoon ook niet meer kopen. Je voorkomt zo een miskoop. Nog een voordeel van een microfoon huren is, dat je eens een vele duurdere kwaliteit kan uitproberen.

https://lichtgeluidhuren.nl/geluid-huren/microfoon-huren/