Stravos
Image default
Bedrijven

De typische eigenschappen van een leider

We kennen allemaal wel dat je van iemand zegt ‘dat is een natuurlijke leider’. Toch hebben mensen vaak meer leiderschapskwaliteiten dan ze wellicht zelf weten. Soms is juist het tegenovergestelde waar. Niets zo vervelend als iemand die denkt dat hij goed leidinggeeft, maar in werkelijkheid valt het nogal tegen.

In de loop van de jaren is daar ook de meer coachende leider bijgekomen. Al een idee hoe het met jouw leiderschapskwaliteiten zit?

Eigenschappen van succesvolle leiders

Of jij nu een meer top down of een coachende leider bent, bepaalde eigenschappen zorgen voor een duidelijk voordeel. Succesvolle leidinggevenden hebben ten eerste altijd een duidelijke visie. Zij weten wat het doel is en welke kant ze op willen. Zij weten dit bovendien ook zo te communiceren dat iedereen dit helder heeft.

Een leider is gemotiveerd en straalt een bepaalde passie en gedrevenheid uit. Een natuurlijke leider heeft charisma. Charisma is niet helemaal te trainen. Maar je kunt er wel een beetje op trainen. Een echte leider gelooft namelijk wel in groei.

De kunst van het delegeren

Dit alles maakt leidinggeven voor sommige mensen heel erg moeilijk. Denk niet te snel, dat je dit al goed doet. Doe navraag. Soms lukt dat niet altijd goed als je een manager bent, want wanneer weet je nu of mensen echt durven te zeggen wat ze vinden? Hun baan is immers wel van jou afhankelijk.

Team assessment

Een leider moet soms ook beslissingen nemen die niet leuk zijn. Dit moet op een goede manier gebeuren. Tact en goed communiceren zijn dus belangrijke vaardigheden voor een leider. Soms kan een team assessment uitwijzen of hierin dingen niet lekker lopen.

Het voordeel van een team assessment is dat er bovendien duidelijkheid komt over hoe het team werkt. Het is namelijk niet alleen een kwestie van leidinggeven of een team dat goed werkt. Met een team assessment sla je dus meteen twee vliegen in één klap.

https://www.testgroup.nl/team-assessment/