Stravos
Image default
Energie

Vereffening en aarding: wat is het verschil?

Er zijn verschillende manieren om je huis veilig te maken. De termen vereffening en aarding worden nog regelmatig door elkaar heen gebruikt. Dit is niet vreemd. Beide hebben een grote bijdrage in onze dagelijkse veiligheid. Maar wat is het verschil en hoe werkt het? 

Verschil vereffening aarding 

Bij aarding wordt een object geleidend verbonden met de aarde. Je kunt hierbij de aarde zien als een geleider met onbeperkte capaciteit. Het doel van aarden is dat het object dat geaard wordt een spanning krijgt van nul volt. Een elektrische installatie of object kan om verschillende redenen onder spanning komen te staan. Om te voorkomen dat mens of dier hier hinder van ondervindt is het belangrijk om te zorgen dat alle elektrische apparaten en installaties geaard zijn.

 

Vereffening, of ook wel potentiaalvereffening genoemd, zorgt ervoor dat de verschillen in spanning (potentiaal) worden geneutraliseerd (vereffenen). Een potentiaalvereffening is de koppeling tussen alle onderdelen in een gebouw die stroom kunnen geleiden. Wist je dat trappen, lift geleiders, leidingen en kabelgoten stroom kunnen geleiden? Hier wordt een geleidende verbinding tussen geplaatst en aangesloten op de aarding. Het doel hiervan is dat alle geleidende onderdelen met elkaar verbonden zijn. Zo kunnen geen spanningsverschillen ontstaan. Wanneer je een uitwendige bliksemafleiderinstallatie hebt, wordt de potentiaalvereffening hier ook op aangesloten.

 

Overspanningsbeveiliging

Door je woning te vereffenen en te aarden zorg je dat je veilig kunt wonen. Ondanks dat alle onderdelen die stroom kunnen geleiden voorzien zijn van vereffening en aarding is het ook belangrijk om rekening te houden met een overspanningsbeveiliging. Een overspanningsbeveiliging is voor actieve geleiders (data- en besturingskabels) die je niet rechtstreeks met de aarde kunt verbinden. Actieve geleiders kunnen ook niet gekoppeld worden aan een potentiaalvereffening. Een overspanningsbeveiliging zorgt dat deze leidingen alleen bij hoge spanningen met elkaar en het systeem voor potentiaalvereffening zijn verbonden.

 

Beschermingsleiding

In sommige gevallen treed een defect in de isolatie van een elektrisch apparaat op. Dit kan verschillende redenen of oorzaken hebben. Bij een defect in de isolatie wordt de stroom door de beschermingsleiding afgevoerd. Op deze manier smelt de smeltveiligheid door, waardoor de aardlekschakelaar wordt uitgeschakeld en de stroom uitvalt. Dit is belangrijk omdat het direct ingrijpt voordat de spanning mogelijke schade kan aanrichten.

 

EMC-aarding

Een EMC-aarding (elektromagnetische compatibiliteit) is een aanvulling op de overspanningsbeveiliging en potentiaalvereffening die zorgen dat je beschermd en beveiligd bent tegen storingen. Dit zijn geen storingen van buitenaf, maar dat apparaten elkaar onderling geen elektromagnetische storingen kunnen veroorzaken. Is er sprake van een moderne EMC-aarding? Dan wordt de apparatuur zelfs tegen blikseminslag beschermd.

 

https://www.aardnet.nl/potentiaalvereffening