Stravos
Image default
Energie

Het aansluiten van een Perilex stopcontact

Bij het aansluiten van bepaalde apparaten red je het niet met een normaal stopcontact. Grootgebruikers hebben een perilex aansluiting nodig. Het gaat hierbij om apparaten als een oven, een airconditioner en een inductiekookplaat. Deze grootgebruikers hebben meer stroom nodig dan een gemiddeld apparaat. Een perilex is een stopcontact met een driefasenspanning-stekkersysteem en levert het vermogen dat deze apparaten nodig hebben. Het aansluiten van een perilex stekker is een moeilijke klus. Ten eerste is het nodig om een 3-fase groepenkast aan te sluiten. Ook moet een wandcontactdoos worden geïnstalleerd. Dit vraagt om de nodige specialistische kennis. Het is dan ook aan te raden bij een perilex aansluiting een specialist in te schakelen.

Waar moet je op letten bij het aansluiten?

Wil je toch zelf een poging wagen voor het aansluiten van een perilex stopcontact? Dan zijn er een aantal belangrijke punten om op te letten. Ten eerste is het belangrijk dat de stroom uitgeschakeld wordt. Dit moet je uitschakelen met een aardlekschakelaar. Het aansluiten van een stopcontact is namelijk veel draadwerk. Wanneer de stroom niet wordt uitgeschakeld kan dit levensgevaarlijke situaties opleveren. Verder is het goed te weten dat draden zoals de aardedraad, nuldraden en fasedraden moeten worden aangesloten. Zorg dat je goed genoeg op de hoogte bent van de functies van deze draden. Let ook goed op de locatie van de perilex en of de draden lang en dik genoeg zijn. 

De kosten voor het aansluiten van een perilex

Bovenstaande punten maken nogmaals duidelijk dat het aansluiten van een perilex een ingewikkelde klus is. Zonder de juiste kennis over de draden en de groepenkast kan dit niet worden gedaan. Dit kan ten slotte erg gevaarlijk zijn. Bij te weinig kennis is het inschakelen van een expert de beste keuze. De kosten voor het aansluiten van een perilex variëren enorm. Elke woning heeft andere omstandigheden. Wanneer een woning een 1-fase groepenkast heeft, moet deze voor een perilex overstappen naar een 3-fase groepenkast. Ook kan het zijn dat iemand een groep te weinig heeft voor een perilex. Dit kan beide hogere kosten betekenen.