Stravos
Image default
Bedrijven

Led verlichting

Het gebruik van led verlichting.

In de praktijk zie je vaak led spots die voorzien zijn van een gu 10 fitting. Het zijn de meest populaire fittingen voor spotverlichtingen. Spots voor een GU 10 fitting zijn aan de onderzijde van twee pinnen voorzien. De pinnen van de led-spot worden in de gleuven van de fitting gestoken. Om de led-spot vast te zetten worden ze een kwartslag gedraaid. De lampen voor een GU 10 fitting zijn voorzien van een afgeronde onderzijde. Een GU 10 lampfitting wordt op die plaatsen gebruikt waar de lamp aan trillingen onderhevig is. Wil je bij je bestaande lampen overstappen op led-verlichting dan is het belangrijk dat het wattage van je huidige lampen weet. De hoeveelheid licht die de led uitstraalt is belangrijk, maar zeker ook de lichtkleur. Het voordeel van de GU led verlichting is dat hij dimbaar is. Je kunt dimmen van 2700K naar 2200K.

De lichtkleur van een led-lamp.

Een led verlichting heeft geen specifieke kleurtemperatuur. Andere lichtbronnen hebben dat wel. Een led verlichting kun je in iedere kleurtemperatuur krijgen. Je kunt bij een spot led verlichting een kleurtemperatuur aankopen die koel of warm oogt. In de verlichtingswereld spreken we over “Kelvin” waardes als we kijken naar de kleurtemperatuur van het licht. Voor in de woonkamer kun je een kleurtemperatuur kiezen tot 2700 K: extra warm wit. Deze verlichting zal een gezellige sfeer uitstralen.

Ledstrips worden steeds vaker gebruikt.

De ledverlichting wordt vaak gebruikt voor de veiligheid. Omdat ledverlichting weinig elektrische energie verbruikt worden de led-lampen vaak de hele nacht buiten aan gelaten. Potentiële inbrekers zullen zich wel tweemaal bedenken wanneer ze willen inbreken. Ze willen niet in het licht staan en zullen echt wel oppassen als ze zien dat ze gefilmd worden door een beveiligingscamera.

Ledstrips voor buiten.

Voor buiten worden ledstrips gebruikt die waterproof of waterdicht zijn. De IP65 RGB ledstrips zijn waterproof en de RGB ledstrips IP68 zijn waterdicht. De lengte waarin de strips verkrijgbaar zijn, bedraagt vijf meter. Je kunt ze ook langer maker door het gebruik van het koppelstuk. Wil je zeker zijn dat alles goed waterdicht is, is het verstandig om het af te kitten. Ook ledstrips kunnen tegenwoordig gedimt worden.