Stravos
Image default
Auto's en Motoren

Wat komt kijken bij het remmen van een auto?

Remmen is wanneer je een rijdend voertuig wilt laten stoppen of langzamer wilt laten rijden. Wanneer een auto rijdt, dan draaien de wielen wat kinetische energie opwekt. Tijdens het remmen zorgen de remmen ervoor dat ze met remschijven druk uitvoeren op het wiel waardoor deze kinetische energie wordt omgezet in warmte energie. Dit gebeurt doordat de wrijving van de remschijven de wielen langzamer laat draaien. Bij lang genoeg inhouden van de rem zullen je wielen uiteindelijk helemaal stoppen. 

Wat voor verschillende remsystemen zijn er?

Er zijn naast remschijven ook  trommelremmen, hierbij zijn trommels bevestigd aan het wiel die werd afgeremd wanneer de remblokken tegen de trommel drukken. Trommelremmen zijn vooral aanwezig bij oudere auto’s op de achterwielen.

https://www.motointegrator.nl/producten/remsystemen-114/

Bij remschijven kun je een zwevende remklauw hebben en een zwevende remklauw. Bij een zwevende remklauw heb je aan beide kanten van de schijf een remblok. Wel wordt er maar één van de twee remblokken tegelijkertijd gebruikt. Bij een vaste remklauw worden beide blokken tegelijkertijd gedrukt tegen de remschijf. Hierdoor rem je sneller, maar daartegenover staat wel snellere slijtage dan de zwevende remklauw.

Onderhoud aan remsystemen van een auto

Het is belangrijk om je remsystemen op tijd te onderhouden. Je wilt namelijk niet dat je remmen het niet doet op een cruciaal moment. Gelukkig is het testen van de remsystemen een vast onderdeel van de APK. Zo zullen de onderhoudsmonteurs altijd je remmen nakijken om ervoor te zorgen dat als er veiligheidspunten zijn, deze worden opgelost voordat er problemen kunnen opduiken. Zo kunt u bijvoorbeeld denken aan een rem vervangen tijdens een remonderhoud. Gemiddeld gaan remmen 4 jaren mee of 60.000 kilometer voordat deze aan vervanging toe zijn. Elk fabrikant heeft een voorgeschreven dikte van remschijven gegeven wanneer deze wordt gekocht. 

Tips om je remsystemen langer mee te laten gaan

Er zijn meerdere manieren om de levensduur van je remsysteem langer mee te laten gaan zoals:

  • Eerder remmen maar minder druk uitvoeren, hierdoor is er minder wrijving en slijtage wanneer je gaat remmen
  • Gas loslaten voordat je gaat remmen zodat de snelheid alvast verminderd voordat je gaat remmen
  • Terugschakelen naar lagere versnellingen om snelheid te verminderen voordat je gaat afremmen

Deze tips helpen je hopelijk om je remsystemen langer mee te laten gaan. Ben je benieuwd naar wat het perfecte remsysteem is voor je auto? Neem dan een kijkje bij Motointegrator om dit te ontdekken.