Stravos
Image default
Aanbiedingen

Houtkachel

Houtkachel vergezellen ons al duizenden jaren in allerlei vormen. Toen we het vuur eenmaal onder controle kregen was de stap naar de eerste houtkachels niet heel vergezocht. De vorm waarin we het houtvuur ervaarden is heel geleidelijk veranderd in de loop van al die jaren. Zo langzaam zelfs dat het misschien soms lijkt alsof de houtkachel niet meer aan veranderingen onderhevig is. Dit komt ook omdat de definitieve van een houtkachel nu eenmaal niet in detail is vastgelegd. Want wanneer veranderde de primitieve open vuurplaats nu eigenlijk in de allereerste houtkachel? Was het toen we het brandhout omringden met stenen? Of was het pas op het moment dat we het aandurfden om het houtvuur in onze huizen te laten? Het is nu eenmaal lastig te zeggen waar de precieze grenzen liggen tussen een vuurplaats, een open haard en de moderne houtkachel.  Onze relatie met gecontroleerd vuur is zo intens en dagelijks dat we hierdoor al gauw geneigd zijn de reeks van kleine veranderingen over het hoofd zien. Een beetje zoals een tante vroeger op je verjaardag altijd vond dat je zo ontzettend gegroeid was. 

 

De houtkachel is namelijk wel degelijk verandert! En niet een beetje, maar vooral de laatste decennia enorm veel! De rol van de houtkachel vandaag de dag is heel anders dan de rol die hij vroeger speelde. We zijn minder afhankelijk van vuur geworden en hebben veel alternatieven gevonden die taken van het houtvuur kunnen vervangen. Toch heeft gecontroleerd houtvuur voor veel mensen nog een bijzondere waarde. Op de één of andere manier blijft het schouwspel van brandend hout ons boeien. Het zorgt voor een ontspannende sfeer, voor gezelligheid, en voor een bepaald gevoel van intieme geborgenheid. Houtkachels zullen dus wel altijd blijven bestaan en ook vandaag de dag zijn er nog veel liefhebbers die een nieuwe houtkachel kopen. Maar kan de houtkachel zijn nieuwe rol nog wel vervullen in een tijdperk waarin de nadruk meer en meer ligt op CO2 reductie en fijnstofuitstoot? 

 

Het antwoord op deze vraag is gelukkig volmondig ja. De moderne houthaard heeft zich weten aan te passen aan de eisen die nu aan hem worden gesteld. Door tijdig te investeren is het houtkachelfabrikanten gelukt om de houtkachel naar een geheel nieuw niveau te tillen. De moderne kachel van nu is niet meer te vergelijken met de ouderwetse vuurplaats of de klassieke open haard van weleer. Sinds we ons ervan bewust zijn dat bij houtverbranding CO2 gas vrijkomt zijn we anders naar houtverbruik gaan kijken. Zoveel mogelijk warmte zien te halen uit zo min mogelijk hout, dat werd het nieuwe streven voor houtkachelfabrikanten. Om dit mogelijk te maken moesten eerst de luchtstromingen in een haard controleerbaar worden. Want alleen als je alle factoren die verantwoordelijk zijn voor het brandproces kunt controleren kun je ze daarna optimaliseren. 

 

Door het plaatsen van een ruit tussen het vuur en de omliggende ruimte werd al een flinke stap gezet. Doordat het vuur nu niet meer in verbinding staat met de omliggende ruimte is het vuur veel beter regelbaar. Een moderne houthaard verbrandt hout hierdoor onder optimale omstandigheden. Dit maakt de temperatuur in de haard aanzienlijk hoger en zorgt voor een veel vollediger verbranding. Hoe beter de verbranding plaats kan vinden, hoe minder reststoffen overblijven, reststoffen zoals as en roet, maar ook fijnstof is nauwelijks meer een probleem bij de laatste generatie houtkachels!

 

Naast een verbetert brandproces is er nog meer verandert. Een moderne houtkachel is niet alleen zuinig op zijn brandhout, maar ook zuinig met zijn warmte. Houtkachels van nu weten de eenmaal opgewekte warmer veel beter en langduriger door te geven aan de ruimte die moet worden verwarmt. Dit door de ruiten die warmte afstralen en door materialen te gebruiken die de warmte langdurig vasthouden in plaats van deze te laten vervluchtigen. Moderne houtkachels halen dus het uiterste uit elk blok brandhout en weten deze warmte ook nog eens veel efficiënter te gebruiken!

Het is dus zeker de moeite waard om de laatste generatie houtkachels eens nader te bekijken. Verantwoord hout stoken is nu heel goed mogelijk waardoor iedereen kan blijven genieten van de charmes van brandend hout. Vraag eens vrijblijvend advies bij uw haardenspecialist. U zult verbaast zijn over de schoonheid en efficiënte die een moderne houtkachel te bieden heeft!

 

https://www.haardenexpert.nl/