Stravos
Image default
Vervoer en transport

Wat te doen na een verkeersongeval?

Je hebt een verkeersongeval gehad. In eerste instantie ben je natuurlijk erg geschrokken en zit je vol adrenaline. Ondanks alles is het belangrijk dat je na een verkeersongeval de juiste stappen onderneemt. Naast schade aan het voertuig kan het ook zijn dat je letselschade hebt opgelopen. Hieronder volgen een aantal stappen die je altijd moet nemen nadat je een ongeval gehad hebt.

1. Breng jezelf en anderen in veiligheid

Onmiddellijk na het ongeval is het belangrijk dat je jezelf en andere betrokkenen in veiligheid brengt. In ernstige gevallen bel direct 112 voor een ambulance of politie. Verleen eerste hulp indien nodig maar verplaatst een gewonde niet. Bij blikschade is het niet nodig om de politie te bellen. 

Zorg dat de betrokken voertuigen veilig staan en het overige verkeer niet blokkeren. Wanneer de auto op de weg staat maar het overige verkeer niet gehindert wordt, plaats dan een gevarendriehoek op de weg om ander verkeer te waarschuwen. Wanneer het verkeer geblokkeerd wordt verplaats dan de auto naar een veilige plek. Maak wel eerst foto’s van de situatie na het ongeluk en de schade. Zorg ervoor dat je de voertuigen vanuit alle hoeken fotografeert. Maak ook foto’s van eventuele slipsporen en glas op de weg.

Verlaat nooit de plaats van het ongeval zonder al je gegevens achter te laten. De plaats van het ongeval verlaten zonder je gegevens achter te laten of gewonden te helpen is namelijk strafbaar.

2. Verzamel gegevens en bewijs

Nadat iedereen in veiligheid is gebracht is het tijd om gegevens te verzamelen. Zijn er getuigen van het ongeval? Noteer als eerste hun gegevens zodat zij zo snel mogelijk hun weg kunnen vervolgen. Noteer gegevens als naam, telefoonnummer, adres en eventueel het kenteken. Hierna noteer je alle gegevens van de andere betrokken partij(en). Wanneer er na het ongeval politie aanwezig is, vraag dan om het nummer van het proces-verbaal of de registratieset.

In verband met de schadeclaim is het van belang om alles goed bij te houden. Schrijf zaken op die betrekking hebben op het ongeval. Een aantal voorbeelden zijn:

  • Wanneer vond het ongeval plaats?

  • Door wie bent u aangereden?

  • Hoe is het ongeval gebeurd?

  • Wie bevonden zich in de auto?

  • Is er iemand gewond geraakt?

  • Wat zijn je verwondingen en/of klachten?

3. Meld mobiel schade of vul een schadeformulier in

Sinds maart 2016 kun je digitaal melding maken van een aanrijding in Nederland. Geef bij de melding aan wat voor soort ongeval er plaats heeft gevonden en om welk type voertuig het gaat. Daarnaast geef je de gegevens van de bestuurders door, de eventuele schade aan het voertuig, eventuele letselschade en beschrijf hoe het ongeval gebeurt is. De melding kun je altijd later aanvullen met meer tekst of foto’s.

Is er geen mogelijkheid om digitaal een melding van de aanrijding te maken, vul dan een Europees schadeformulier in. Samen met de betrokken partij vul je de voorzijde van het formulier in zodat alle gegevens bekend zijn en het bekend is hoe het ongeval gebeurt is. Op het formulier kun je ook  aangeven of er getuigen zijn. Controleer het formulier goed en zorg dat beide partijen het formulier ter plaatse ondertekenen. De achterkant van het formulier kun je op een later moment invullen.

4. Bezoek een (huis)arts wanneer je denkt dat je lichamelijk letsel hebt opgelopen

Heb je na het ongeval last van lichamelijk letsel? Zorg dan dat je binnen 24 uur naar het ongeval jouw letsel laat beoordelen door een (huis)arts. Hiermee kun je aantonen dat de klachten die je hebt veroorzaakt zijn door het ongeval. Mocht er een ambulance gekomen zijn na het ongeval en het ambulancepersoneel heeft je onderzocht is dit ook voldoende. Bij een harde kop staart botsing is het risico op een whiplash erg groot. De klachten die hieruit voortkomen kunnen veel impact hebben op je dagelijkse leven.

https://www.das.nl/letselschade/soorten-letselschade/verkeersongeval-aansprakelijkheid-en-schadevergoeding